Kako ravnati, da bo nakit ohranil svoj prvotni sijaj?

Kako ravnati, da bo nakit ohranil svoj prvotni sijaj?

Se vam je že pogosto zgodilo, da ste kupili nakit in bilo ob prejemu naročila nad njim noro navdušeni, po nekaj dneh pa zaradi potemnitve barve ali podobnega razloga povsem razočarani? Naj se zgodba ne ponovi več!

Preverite kako ravnati z nakitom, da bo ohranil svoj prvotni izgled ter kaj storiti, če vseeno pride do spremembe barve.

NASVETI ZA ROKOVANJE Z NAKITOM

1. Po nakitu ne pršite parfumov ali nanašajte krem. Prav tako ga zaščitite pred stikom s čistili in drugimi kemikalijami.

2. Izogibajte se stiku nakita z morsko in klorirano vodo. Nakit je priporočljivo sneti tudi med intenzivnimi športnimi aktivnostmi, saj mu pogosta izpostavljenost slanemu potu lahko škodi. Kadar je le mogoče, nakit snemite tudi pred tuširanjem ali pa ga po njem vsaj temeljito, a nežno obrišite s suho krpo.

3. Nakit zaščitite pred mehanskimi poškodbami. Te so predvsem problematične pri nakitu iz posrebrenih/pozlačenih kovinskih zlitin, saj lahko pride do nepovratne odstranitve zgornjega sloja in posledično do vidnosti barve osnovne kovinske zlitine, npr. bakrene barve v primeru zlitin iz bakra, ki lahko bolj ali manj odstopa od barve nepoškodovanega dela nakita. Enako velja za nakit z nanešenim barvnim premazom.

4. Kadar nakita ne nosite, ga shranite na suhem mestu, najbolje v kakšni vrečki ali škatlici.

TRIKI ZA ODSTRANITEV POTEMNITEV IN DRUGIH SPREMEMB BARVE NAKITA

Potemnitve barve, predvsem pri izdelkih iz srebra, so lahko na dolgi rok dokaj pogost proces, a vendar dostikrat pomaga že, če nakit nežno zdrgnemo s krpicami za suho čiščenje nakita (po novem k vsakemu naročilo to krpico priložimo brezplačno). Na ta način lahko odlično odstranimo tudi morebitne bele obloge na nakitu iz cinkovih zlitin.

Kadar pa to ne pomaga, pa pride na vrsto nekaj, kar ima dnevno pri roki čisto vsak od nas. Verjeli ali ne, to je kar navadna zobna pasta 😊, nekoliko manj učinkovita pa sta tudi milo za roke ali detergent za posodo z nevtralnim pH. Z zobno pasto/milom za roke/blagim detergentom nakit namažete in nato temeljito sperete z vodo. Če je potrebno, ob spiranju z vodo še nežno skrtačite z zobno ščetko z ne preveč trdimi ščetinami ter s suho krpico nežno obrišete do suhega. In nakit je ponovno kot nov 💎

na začetek strani
Dodano v košarico
Dodajanje v košarico ni uspelo
izdelek je bil uspešno dodan na seznam želja!